Tuesday, March 22, 2005

videojournalist

Gisteren ben ik naar de uitreiking geweest van de allereerste Concentra-award. De prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt gegeven aan de beste reportage van een videojournalist.

Een videojournalist? Het gaat hier om een journalist die, als hij voor televisie op reportage gaat, niet langer een cameraman met zich meesleept, maar zelf de touwtjes in handen neemt. Hij interviewt dus zelf, filmt zelf, monteert zelf. Hij doet dus alles zelf en heeft geen cameraman meer nodig.

In het televisiewereldje is nog lang niet iedereen overtuigd van het nut van zulke videojournalisten. Volgens tegenstanders komt het de kwaliteit van repo's niet ten goede, volgens voorstanders is het contact met de geïnterviewde veel warmer als je maar met twee bent (de journalist en de geïnterviewde).

En dan is er natuurlijk nog het financiële plaatje: voor een televisiestation vallen er heel wat kosten weg als je niet langer cameramannen nodig hebt (alleen de video-opleiding van de journalist kost dan nog geld). Maar het is duidelijk dat cameramannen hun jobs niet zomaar verloren zullen laten gaan.

In elk geval werkt TVL (TV Limburg) op dit moment bijna uitsluitend met videojournalisten, en dat levert mooie televisie op. Bij de laatste drie genomineerden voor de award zat dan ook een TVL'er (Geert Verdickt). De prijs ging uiteindelijk naar Andy Smythe van BBC.

Verdiend of onverdiend, dat laat ik in het midden. Ik vind het in elk geval fantastisch dat Limburg hier een voortrekkersrol speelt. Ja, ik ben een beetje fier ;-)

1 Comments:

At 12:10 AM, Blogger dorien said...

Niks promo-talk, TVL is gewoon goed bezig

 

Post a Comment

<< Home